Weg van de gebaande paden: Georgië

Het mooie aan geïsoleerde regio’s en landen is dat je er makkelijker tradities en gebruiken uit het verre verleden tegen komt. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan en het vinden van iemand die Engels spreekt kan een hopeloze missie zijn. Georgië is zo een land. Gelegen in de zuidelijke Kaukasus is het land een bonte verzameling van verschillende volkeren, talen en tradities. Het is het land van koning David de Bouwer, en één van de eerste christelijke landen ter wereld. Het land waar een deel van de Griekse mythe van ‘Jason en de Argonauten’ zich afspeelt, maar ook het land waar Stalin opgroeide. Georgië is een complex en mysterieus land wat verrassend dichtbij ligt.

Legende van het ‘Gulden Vlies’

De mythe van ‘Jason en de Argonauten’ vertelt hoe Jason het Gouden Vlies terug moet halen uit het koninkrijk Colchis, in het westen van Georgië. Deze koning ontving Jason in zijn hoofdstad, wat het hedendaagse Vani of Kutaisi zou zijn geweest. Hij vertelde aan Jason dat hij het Vlies kon krijgen indien hij drie opdrachten zou vervullen. Het Gouden Vlies was een gouden ramsvacht van de god Chrysomallos en verwijst naar een manier van goud winnen die tot op de dag van vandaag in het noorden van Georgië wordt gebruikt. In de Svaneti en Racha regio’s wordt nog steeds goud gewonnen door een schaapsvel in een snelstromende rivier te leggen. De stukjes goud die door de rivier worden meegevoerd blijven vervolgens hangen in het schaapsvel.

De heilige Nino

De meest geliefde heilige in Georgië is Sint Nino, een non uit Cappadocië (het huidige Turkije), over wie veel verhalen en mythes de ronde doen. In de 4de eeuw zou zij naar het oosten van Georgië zijn gekomen en door middel van goede daden en wonderen uiteindelijk de koninklijke familie hebben bekeerd. Van de Heilige Maagd kreeg Sint Nino uiteindelijk een kruis van wijntakken (wat Sint Nino met haar eigen haren zou hebben verbonden). Dit kruis wordt bewaard in de Sioni kathedraal in Tbilisi.

Kloostercomplex David Gareja

In Georgië zul je overigens veel kerken en kloosters tegenkomen waarvan sommige, zoals de Sioni kathedraal, druk worden bezocht terwijl andere kerken en kloosters verlaten op de mooiste plekjes in het land liggen. David Gareja, een verzameling van 15 kloosters, is een van die verlaten plaatsen. Het ligt in de omgeving van Tbilisi en in een maanlandschap achtige omgeving. Gesticht in de 6de eeuw, vernietigd de door Mongoolse hordes, geplunderd door Timur en verwaarloosd en verlaten tijdens het communisme, worden de kloosters nu weer bewoond door enkele monniken.

Kathedraal van Gelati

Een meer actief kloostercomplex vind je in Gelati, in het westen van het land. Dit is de plaats waar veel van de historische leiders van Georgië zijn begraven, waaronder Koning David de Bouwer, de koning die in de 12de eeuw de Turkse bezetters versloeg. De inauguratie van de huidige president van Georgië, Saakashvili, vond hier ook plaats. Het kleurrijke interieur van de kathedraal mag zeker niet worden gemist.

Monumenten voor Stalin

Naast de in Georgië legendarische en bewierookte leiders is er ook een andere leider die wereldwijd bekend werd, namelijk Iosif Dzhugashvili oftewel Stalin. Onder Stalin vonden miljoenen mensen de dood in werkkampen en ook voor Georgië was hij bepaald niet zachtaardig. Toch zul je door heel Georgië nog monumenten voor hem vinden. Het belangrijkste staat echter in Gori, de plaats waar Stalin ook geboren werd. Daar vind je namelijk het Stalin Museum, waar je naast een overzicht van zijn leven en cadeaus van over de hele wereld, ook het huisje kunt bezoeken waar hij de eerste jaren van zijn leven doorbracht.

Georgische minderheden

Een ander verbazingwekkend feit is de samenstelling van de bevolking. In Georgië wonen slechts 4,7 miljoen mensen, maar er worden wel 13 verschillende talen gesproken. Minderheden met hun eigen taal zijn onder andere de Laz (rond de Zwarte Zee), Svan (in Svaneti) en Batsbi (rond Kakheti). Als je geluk hebt kun je zelfs in Tbilisi mensen afkomstig uit de afgelegen delen van Georgië in prachtige klederdracht tegenkomen.

Met Koning Aap naar Georgië

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Georgië te bieden heeft, dan heeft Koning Aap de volgende reis voor je:

GEORGIË & ARMENIË - Rondreis - 23 dagen

GEORGIË - Rondreis - 16 dagen

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.