Eten en drinken Filipijnen

Kenmerkend voor de Filipijnse keuken is de mengelmoes van buitenlandse invloeden met name uit de landen die door de eeuwen heen sterke banden met de Filipijnen hebben gehad zoals Maleisië, Spanje, China en Amerika. Zo vind je naast de traditionele vis gekookt in kokos, Spaanse paella, Chinese noedels en Amerikaanse hamburgers en steaks.

Specialiteiten van de Filipijnen
Een traditionele maaltijd bestaat uit gekookte rijst met vis en wat groente. Je kunt het op smaak brengen met patis (vissaus) of bagoong (garnalenpasta) die voor een wat zurige smaak zorgen. Een oud visgerecht is kinilaw, gemaakt van rauwe vis of garnalen met een saus van gember, ui en chili. Behalve vis zijn er veel gerechten met kip zoals chicken tinola met gember, papaya en peper blaadjes. Favoriet bij buitenlanders is chicken adobo, gebakken met een scheut azijn, peperkorrels, laurierblad en knoflook. Ook pig adobo en lechon, geroosterd speenvarken gevuld met tamarinde, zijn populaire gerechten. Naast rijstgerechten zijn er diverse soorten noedelgerechten die pancit genoemd worden. Elke streek heeft zijn eigen pancit die vaak bonen, ei en vis of vlees bevat. Over het algemeen zijn de gerechten niet spicy.

Drinken in de Filipijnen
Behalve de bekende soft drinks zijn verse vruchtendranken, bijvoorbeeld mango, sinaasappel en ananas of een mix van tropisch fruit verkrijgbaar. Wat betreft bier is er volop keuze uit verschillende lager-biermerken van de op de Filipijnen gevestigde San Miguel Brewery (o.a. Pale Pilsen, Cerveza Negra en Red Horse). Wijn wordt geïmporteerd en is in vergelijking met bier vrij prijzig. Bestel je koffie dan krijg je in de regeloploskoffie behalve in de betere restaurants en koffiehuizen. Als je thee bestelt krijg je zwarte thee. Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken.