De eerste nacht zul je niet overnachten in Quito, maar in Otavalo. Op het vliegveld staat een transfer voor je klaar die je naar het eerste hotel van de reis brengt. Na ongeveer 2 uur rijden kom je aan in dit gezellige indianenstadje, dat gelegen is op een hoogte van 2500 meter. De indiaanse bevolking van Otavalo gaat veelal traditioneel gekleed en is trouw gebleven aan de oorspronkelijke haardracht. Een deel van de mannen is tegenwoordig overgestapt op het dragen van de westerse spijkerbroek. De 'Otalaveños', zoals de bevolking van Otavalo wordt genoemd, zijn de meest welvarende indianen van Ecuador. Dit is te danken aan hun handelsgeest en reislust.
Familiereis ECUADOR AVONTUUR
22 dagen - v.a. € 3.091,- Boek nuReisbeschrijving
Dag 1: Vertrek - Aankomst Quito - Otavalo
Dag 2: Otavalo
De zaterdag staat in Otavalo in het teken van de ruim vierhonderd jaar oude markt waar de Quechua-indianen hun handelswaar verkopen. Hierbij kun je denken aan poncho’s, tapijten van geweven lamawol, sieraden, kippen, zelfgemaakte olieverfschilderijen, vilten- en panamahoeden en de nationale lekkernij, de cavia. ‘s Morgens vroeg wordt de dierenmarkt gehouden waar koeien, schapen, varkens en kippen verhandeld worden.
Vanuit Otavalo kan je ook een van de prachtige meren bezoeken, zoals Laguna de San Pablo en Lagunas de Mojanda. Je kunt hier heerlijk paardrijden, mountainbiken, wandelen en zelfs raften waarbij je schitterende uitzichten hebt op onder andere de vulkanen Imbaburra en Cotacachi. Als je houdt van wandelen wordt een paar uur durende wandeling rond het Cuicocha kratermeer aanbevolen.
Deze dag is het ook de moeite waard om diverse inheemse dorpjes rondom Otavolo te bezoeken. Eén van deze dorpen is Peguche, vanwaaruit je wandelend of fietsend de waterval kunt gaan bezichtigen.
Dag 3: Otavalo - Tumbabiro
Vandaag vervolg je je weg naar Tumbabiro in de Chotavallei. Je overnacht op een échte hacienda, op het platteland. Niet alleen is deze hacienda prachtig gelegen, je kunt er ook nog eens van alles ondernemen: van raften tot mountainbiken, van paardrijden tot paragliden!
Het nabijgelegen plaatsje Ibarra staat ook wel bekend als de ‘Witte Stad’, vanwege de vele witte huizen en de geplaveide straten. Typische producten in deze streek zijn de ‘Arrope de Mora' (bosbessensiroop) en de heerlijke ‘Helado de Paila' (handgemaakte sorbet).
Dag 4: Tumbabiro - Quito via evenaar
Onderweg breng je een bezoek aan Mitad del Mundo, het monument op de evenaar waar je met één been op het noordelijk halfrond en met het andere op het zuidelijk halfrond kunt staan. Op deze plek, ruim 20 kilometer ten noorden van Quito, bepaalde in 1736 een Franse expeditie onder leiding van Charles Marie de la Condamine de exacte ligging van de evenaar. Je bezoekt hier het Intiñan Solar Museum, waarin je de sterrenkunde van de equatoriale zonnecultuur ontdekt en de centrifugale krachten in de gootsteen waar het water recht naar beneden valt. Je kunt hier een ei op een spijker laten balanceren, zonder dat het valt!
Dag 5: Quito
Quito ligt op een hoogte van 2850 meter en wordt omringd
door het Andesgebergte met als hoogtepunt de vulkaan Pichincha.
Er is vandaag tijd om op je gemak de oude stad te bekijken, met zijn smalle straatjes, markten en
barokke kerken rondom het grote centrale plein, de Plaza de Independencia. De langgerekte miljoenenstad bestaat
eigenlijk uit twee verschillende steden, die van elkaar worden gescheiden door
de centraal gelegen stadsparken Alameda en El Ejido. Ten zuiden van deze parken
ligt het historisch centrum, met
karakteristieke witgepleisterde huizen, smalle straatjes en rijkversierde
kathedralen uit het koloniale tijdperk.
Je kunt een taxi nemen naar El Panecillo, de heuvel aan de zuidrand van de oude stad.
Bovenop deze heuvel vind je een standbeeld van de Virgen de Quito. Voor het beste uitizcht maak je een tochtje met één van de hoogste kabelbanen ter wereld, naar de top van de Pichincha vulkaan. Het uitzicht vanuit zowel de kabelbaan als vanaf de top van de vulkaan is magnifiek, en op een heldere dag kun je kilometers ver kijken.
Dag 6: Quito - Papallacta - Amazonewoud
Met de eigen bus reis je oostwaarts de Andesbergketen tegemoet. Met enig geluk zie je bij helder weer de besneeuwde top van de hoogste actieve vulkaan ter wereld, de Cotopaxi (5895 meter). In Papallacta kun je heerlijk genieten van de thermale baden of een massage nemen. Het water uit de baden wordt opgewarmd door de nabij gelegen Antisanavulkaan, die zich echter zelden laat bewonderen vanwege het barre klimaat.
Je komt aan bij de uitgestrekte groene vlaktes van het Amazonewoud. Je passeert onderweg het plaatsje Tena, steekt de Naporivier over en rijdt langs de zuidoever dieper het regenwoud in. Je avontuur begint nu!
Je verblijft in de Cotocochalodge, prachtig gelegen aan de oever van de Naporivier, net buitenhet plaatsje Tena. Deze charmante lodge met zwembad ligt aan de rand van het mooie groene regenwoud van het Selva Vida-reservaat. Hier is geen elektriciteit en 's avonds kun je bij kaarslicht of olielampen genieten van de nachtelijke junglegeluiden in het gezellige restaurant nabij de rivier. De lodge is verdeeld in cabañas, woningen op palen die zijn opgebouwd uit palmboom, en van alle gemakken zijn voorzien. Tijdens je verblijf in de jungle zijn alle excursies in de totale reissom inbegrepen, evenals de maaltijden (diner dag 6 t/m ontbijt dag 9).
Dag 7: Amazonewoud
Vandaag en morgen kan er worden gekozen uit een keur aan excursies die worden begeleid door een lokale natuurgids. De keuze wordt gebaseerd op de weersomstandigheden, de voorkeuren van de groep en de gids en de nabijheid van de excursies ten opzichte van de lodge.
Je kunt een bezoek brengen
aan het Selva Vida-reservaat, dit is een beschermd stuk regenwoud. In dit
reservaat bevindt zich ook AmaZOOnico, een opvangcentrum voor gewonde en/of gesmokkelde dieren zoals apen, toekans, agouti's, slangen, kaaimannen en tapirs. Hier krijg je een goede indruk van de dieren die in dit gedeelte van het regenwoud leven.
Als je geïnteresseerd bent in de mensen die
leven in de jungle kun je een bezoek brengen aan een indiaanse
Quechuagemeenschap. De lokale gids zal je tijdens deze excursie allerlei
informatie geven. Je leert ook van de gemeenschap hoe zij hun lokale
drank ‘chica’ bereiden en hoe zij gebruik maken van de blaaspijp.
Andere
mogelijke excursies zijn een bezoek aan een van de schitterende watervallen in
het Amazonewoud, per rubberband de rivier afdrijven, raften (niet in de reissom
inbegrepen) of (leren) zoeken naar goud.
Na het diner staat voor de echte
avonturiers nog een nachtelijke wandeltocht door het regenwoud op het programma.
Dag 8: Amazonewoud
Hierdoor zul je ontdekken hoe de Quichua’s in symbiose leven met het regenwoud. Je zult je verbazen over de duizenden tinten groen en de vreemde geluiden. Veel mensen denken dat het tropisch regenwoud ondoordringbaar is, maar dit valt alleszins mee. Het groene, op circa 40 meter hoogte gelegen bladerdak dient als bescherming van de hieronder levende biomechanismen. Dikke begroeiing ontbreekt, omdat hiervoor het noodzakelijke zonlicht niet aanwezig is. Zo bereikt slechts 1 procent van het zonlicht de grond in het Amazonewoud.
Dag 9: Amazonewoud - Baños
Baños dankt haar naam aan de vele warmwaterbaden in de omgeving. Daarnaast ligt Baños in een prachtig gelegen gebied vol bosrijke heuvels en watervallen en aan de voet van de Tungurahua vulkaan. Deze vulkaan verwarmt het water van de beroemde natuurlijke baden. Er heerst een ontspannen sfeer en een gematigd subtropisch klimaat, daarom is het de perfecte plek om de komende dagen door te brengen.
Je overnacht in een relatief klein hotel in het centrum, vlakbij een aantal sfeervolle restaurantjes.
Dag 10: Baños / Excursie El Pailón del Diablo
Baños kent een alleraardigste basiliek waarin de maagd 'Rosario de Agua Santa' wordt vereerd vanwege de wonderen die ze heeft verricht. De omgeving van Baños biedt voldoende andere mogelijkheden: raften, een mooie wandeling naar de warmwaterbaden of een hoger gelegen uitzichtspunt, een tochtje te paard over de flanken van de omringende bergen of je huurt een mountainbike. Fiets bijvoorbeeld stroomafwaarts langs de rivier Pastaza richting het jungledorpje Puyo om de waterval El Pailón del Diablo (entreegeld inclusief) te aanschouwen. Voor een adrenaline-kick kun je een bezoek brengen aan de Casa del Arbol, waar je op een hoogte van 2600 meter letterlijk boven de wolken kunt schommelen!
Dag 11: Baños - Guamote via Chimborazo
De bus brengt je tot aan de parkeerplaats, gelegen op 4800 meter. Vandaaruit kunnen de fanatiekelingen omhoog klimmen naar de berghut Refugio Whymper op 5000 m hoogte, vanwaar je bij goed weer een overweldigend uitzicht hebt. Het lijkt een kleine klim maar het is de ijle lucht die je hart flink laat werken om de zuurstof rond te pompen. Voor de sportievelingen bestaat de mogelijkheid om per mountainbike de helling van de Chimborazo af te fietsen.
NB: door de kleinschaligheid van deze accommodatie, kan het in het hoogseizoen voorkomen dat er geen plaats is voor onze groep. Dan zal uitgeweken worden naar een hotel in de omgeving of in Riobamba.
Dag 12: Guamote
Ook het guesthouse organiseert verschillende activiteiten, zoals een kookworkshop begeleid door het keukenpersoneel van Inti Sisa. De dag begint met inkopen doen op de markt van Guamote waarmee je de traditionele empanada leert maken. Dit zijn deegpakketjes die gevuld kunnen worden met vrijwel alles: kip, kaas, vlees, et cetera.
Een goede manier om het dagelijks leven van de lokale bevolking te leren kennen en een kijkje te krijgen in de inheemse cultuur is een tocht te paard. Een tocht met adembenemende vergezichten. Een bezoek aan de onontdekte meren van Ozogoche is ook zeker de moeite waard.
Dag 13: Guamote - Cuenca via Duivelsneus en Ingapirca
Een lange reisdag vandaag. Je vervolgt de reis naar het zuiden richting Alausí. Hiervandaan ga je met de trein, 'El Nariz del Diablo', letterlijk vertaald de Duivelsneus. Dit is een spectaculaire rit waarbij de trein zich heel langzaam, en afwisselend voor- en achteruit zigzaggend, een weg baant door het rotsachtige, met cactussen begroeide landschap.
Na deze treinrit vervolgt de reis richting Cuenca. Je maakt een tussenstop bij de bekendste Incaruïne van Ecuador, Ingapirca (entree inbegrepen). Deze plaats werd al vanaf de tiende eeuw door Cañari-indianen bewoond. Vermaardheid verkreeg het toen de Inca's Ingapirca uitbreidden tot (zoals men vermoedt) een fort. Wat onder andere resteert, is een unieke ovale zonnetempel waarvan de muren onmiskenbaar door de Inca's zijn gemaakt. Uiteindelijk werd Ingapirca (in Quichua 'muren van de Inca's') nagenoeg vernield voor de komst van de Spanjaarden.
Na het bezoek aan Ingapirca rijd je verder naar Cuenca.
Dag 14: Cuenca
Cuenca heeft een provinciaalse sfeer, terwijl het qua grootte de derde stad is van Ecuador. Het is een stad die nog veel van de koloniale tijd uitademt, alleen al vanwege de vele oude gebouwen die het rijk is.
Als je ‘s ochtends een wandeling maakt langs de rivier Tomebamba, zie je hoe de indiaanse vrouwen hun was doen. Schoenpoetsers werken hard om hun brood te verdienen op het centrale plein Parque Calderón, waar je de nieuwe kathedraal met zijn azuurblauwe koepels terug vindt. Als je goed kijkt, zie je dat de torens aan beide kanten van de hoofdingang niet af zijn. Dit komt doordat de architect tijdens de bouw ontdekte dat het fundament anders zou bezwijken onder de druk van de afgewerkte torens met klokken.
Struin rond in deze heerlijke stad en geniet van de vele koloniale kerken en huizen. Vanuit Cuenca zou je ook de Spaans-koloniale dorpjes Gualaceo, Chordeleg en Sigsig kunnen bezoeken. Zie hoe de Panamahoed van jonge palmscheuten wordt geweven en het engelengeduld dat nodig is bij de bewerking van zilver- en goudfiligraan. Ook zou je in Cuenca een rum- en panamahoedenfabriek kunnen bezoeken.
Dag 15: Cuenca / Excursie El Cajas Nationaal Park
Vanuit Cuenca is een bezoek aan het nabijgelegen Nationaal Park El Cajas een must. Omdat het gebied tussen de 3500 en 4500 meter hoogte ligt, wordt het veelvuldig overvallen door mist, kou en regen, wat een mysterieuze sfeer schept. Je krijgt de kans om dit bijzondere park te verkennen tijdens een facultatieve dagexcursie onder begeleiding van een lokale gids. Hij/zij zal je wijzen op de, op deze hoogte voorkomende, zeer zeldzame Polylepisbomen. Flora en fauna hebben zich aangepast aan de harde leefomstandigheden in dit klimaat. Wandel langs bloemen die sneeuw doen smelten, paddenstoelen en kleurrijke zompige mossen langs kristalheldere bergmeertjes.
Dag 16: Cuenca - Guayaquil
Vandaag laat je het Andesgebergte achter je en kom je aan in het tropische laagland van de ‘Costa’, de kustprovincies. Je verblijft in Guayaquil, met ruim 3 miljoen inwoners de grootste stad van Ecuador. Het is tevens het economische hart van het land met de grootste en belangrijkste haven van Ecuador. Meer dan 90% van alle import en export vindt hier plaats. De kenmerkende, levendige en chaotische sfeer is typerend voor de costeños, de kustbewoners, die veel meer ’s avonds laat leven dan de bewoners van de steden op het hoogland.
In het kleine Parque Seminario in het centrum vind je veel loslopende leguanen. Ook de moeite waard is een wandeling langs de prachtig opgeknapte waterkant en wandelboulevard ‘Malecon 2000’.
Dag 17: Guayaquil - Puerto López
Je reist verder langs de kust naar het noordelijk gelegen plaatsje Puerto López. Onderweg rijd je door vele plaatsjes, die een rommelige indruk maken. Ook passeer je kilometerslange bananenplantages en liggen er soms cacaobonen op de weg te drogen. Seizoensfruit zoals mango’s, ananas en meloen, wordt aan de weg verkocht in kleine geïmproviseerde stalletjes. Ook kun je vogelsoorten bewonderen als zilverreigers en zwarte gieren.
Puerto López is een rustig vissersdorpje met mooie stranden, de perfecte plaats om lekker te relaxen. De komende dagen heb je voldoende tijd om bij te komen van alle indrukken tot nog toe en de mooie omgeving van Puerto López te ontdekken. Tijdens je verblijf in Puerto López is er geen eigen bus aanwezig.
Dag 18: Puerto López
De vrije dagen in Puerto López geven je alle ruimte om lekker te ontspannen. Pak een boek, maak een strandwandeling of slenter door het rommelige en levendige vissersplaatsje. Zie bijvoorbeeld hoe de vers gevangen vis 's ochtends aan wal wordt gebracht om op de visafslag te worden verhandeld. 's Avonds ga je natuurlijk heerlijk vis eten in een van de lokale restaurantjes.
Dag 19: Puerto López / optioneel excursie Isla de la Plata
Bezoek zeker het veertig kilometer uit de kust gelegen Isla de la Plata, ook wel klein-Galápagos genoemd vanwege zijn grote hoeveelheid broedkoloniën van diverse Jan-van-Gentsoorten en fregatvogels. Met enig geluk tref je er een paar broedende albatrossen aan.
Op de facultatieve dagexcursie naar Isla de la Plata maak je van juni tot en met september grote kans onderweg bultrugwalvissen te zien.
Dag 20: Puerto López
Je kunt vanuit Puerto López naar Los Frailes gaan, het punt waar de koude en warme golfstroom, respectievelijk de 'Humboldt' en 'El Niño' elkaar tegenkomen. Over goed aangegeven paden wandel je door droog tropisch woud naar vreemdsoortig gevormde stranden. Ben je meer geïnteresseerd in oude culturen, ga dan naar Agua Blanca. Dit is een plaats waar talloze funderingen van huizen en tempels zijn gevonden die behoorden tot de Manteñocultuur. Of bezoek het museum van Salango en kom te weten hoe men vroeger met balsahouten bootjes de wereldzeeën bevoer.
Verlenging: Verlenging Galápagoseilanden
BELANGRIJK: Vanwege de binnenlandse vlucht naar de Galápagoseilanden dien je een kopie of scan van je internationale paspoort/reispas naar ons toe te sturen.
Introductie
De Galápagoseilanden moet je eens in je leven hebben bezocht! Een waar ‘El Dorado’ voor natuurliefhebbers! De Galápagoseilanden danken hun wereldvermaarde bekendheid natuurlijk aan de Engelse natuuronderzoeker Charles Darwin. Tijdens zijn bijna vijf jaar lange wereldreis met de Beagle (1831-1836) verzamelde hij in 1835 gedurende vijf maanden allerlei geologische- en natuurwetenschappelijke monsters op de Galápagosarchipel op basis waarvan hij later zijn wereldberoemd geworden evolutietheorie zou baseren. Door de samenkomst van koude en warme golfstromen rondom de archipel, kennen de wateren een ongekende rijkdom aan algen, plankton en vis, waarmee niet alleen talrijke vogels zich voeden, maar ook de grootste zoogdieren ter wereld: walvissen en bruinvissen. Een greep uit de vogels die je kunt tegenkomen: roodvoet-, gemaskerde- en blauwvoet Jan-van-Genten, fregatvogels, Galápagospinguins, niet-vliegende aalscholvers, reigers, arenden, meeuwen, vinken, spotlijsters en de Galápagosalbatrossen. Galápagos staat voor een ontmoeting tussen jou en dieren die in de mens (nog) geen bedreiging zien. Schuwheid voor mensen is hen vreemd. Veel diersoorten op de Galápagos zijn endemisch, wat wil zeggen dat ze nergens anders ter wereld voorkomen. Omdat de zeeschildpadden en reuzenlandschildpadden, de naamgevers aan de archipel, werden bedreigd met uitroeiing richtte de Ecuadoriaanse regering in 1959 het nationale park Galápagos op waarmee deze bijzondere 'kraamkamer der evolutie' werd beschermd.
Beste reistijd
Over het algemeen is het klimaat droog en gematigd. In de maanden januari tot en met maart valt de meeste regen. De temperatuur overdag is aangenaam tussen de 21 en 27 graden. Het zeewater is kalm en goed om in te zwemmen, snorkelen of duiken. Ondanks dat de droge periode duurt van juni tot en met december kan er in de maanden september en oktober nog een buitje vallen. In deze maanden is het water relatief koud waardoor bij duiken beslist een wetsuit aan te raden is. Overdag schommelt het kwik rond de 20 graden en zijn de eilanden bedekt met een wolkenlaag. De maanden juni, juli, augustus, december en januari zijn de maanden waarop de eilanden relatief het drukst worden bezocht.
Praktisch
Je vliegt van en naar de Galápagosarchipel. Het vervoer tussen de eilanden vindt plaats per openbare speedboot. Je verblijft op de Galápagos op twee verschillende eilanden, in twee verschillende (eenvoudige) hotels op basis van logies en ontbijt. Daarvandaan maak je wandelend of per boot dagtochten.
De reisbegeleiding van de groepsreis gaat niet meer naar Galápagos. Op de eilanden maak je gebruik van lokale, Engelstalige natuurgidsen.
Dag tot dagprogramma:
Dag 21
Je reist je met de groep van Puerto Lopez terug naar Guayaquil. De groep vliegt naar huis, als je kiest voor een verlenging op Galapagos overnacht je in Guayaquil.
Dag 22
Met een binnenlandse vlucht vlieg je van Guayaquil naar Baltra, een klein eilandje ten noorden van Isla Santa Cruz. Op de luchthaven van Baltra word je opgehaald door een Engelssprekende gids die je naar de haven van Puerto Ayora brengt. Daarna breng je een bezoek aan de hooglanden van Santa Cruz. Hier krijg je de kans om de beroemde reuzenschildpadden van de Galápagos eilanden in hun natuurlijke omgeving te ontmoeten. Je zult vandaag ook ongetwijfeld de beroemde Galápagos vinken kunnen spotten te midden van de endemische vegetatie. Na de bijzondere ontmoeting met de reuzenschildpadden keer je terug naar Puerto Ayora. De middag is vrij ter eigen besteding. Optioneel kan je een bezoek brengen aan het Charles Darwin onderzoeksstation waar een aantal Galápagos reuzenschildpadden wonen. Hier krijg je informatie over de inspanningen die worden verricht voor het behoud van de reuzenschildpadden.
Dag 23
Na het ontbijt neem je de openbare speedboot die je in ongeveer 2 ½ uur naar het volgende Galápagos eiland Isabela brengt. Hier kun je even bijkomen in je hotel voordat je een bezoek brengt aan de ‘Flamingo Lagune’, de grootste kustlagune van de Galápagos eilanden en tevens één van de belangrijkste broedplaatsen van de flamingo. In de middag breng je een bezoek aan het reuzenschildpadden broedcentrum. Hier zie je diverse soorten reuzenschildpadden van dichtbij en je krijgt uitleg over het succesvolle fokprogramma. Daarna bezoek je de 7 meter hoge en 100 meter brede ‘Muur van Tranen’. Isabela was in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw een strafkolonie en de muur heeft haar naam te danken aan de zware en pijnlijke condities waarin de gevangenen gedwongen werden deze muur te bouwen.
Dag 24
Na het ontbijt bereid je jezelf voor op de wandeling naar de Sierra Negra vulkaan. Trek je comfortabele schoenen aan. Zorg ervoor dat fotocamera’s veilig zijn opgeborgen in waterdichte tassen en vergeet niet je zonnebrand, water en hoed of pet mee te nemen. Na een ritje van 45 minuten in de bus begint je 12 km lange wandelavontuur. De tocht is goed te doen en duurt ongeveer 3 uur. Tegen een meerprijs kun je ervoor kiezen om te paard de tocht af te leggen (geef dit van te voren even aan). De Sierra Negra heeft naar verluidt de op een na grootste caldera ter wereld. De krater is ongeveer 91 meter diep en heeft een diameter van 9 ½ kilometer! Nadat je vulkaan Chico hebt bereikt, keer je weer terug. Op de terugweg kun je genieten van een spectaculair uitzicht over het ongelofelijk mooie maanlandschap. In de middag is er tijd om te gaan snorkelen in Concha Perla. Hier kun je zwemmen met zeeleeuwen, allerlei kleurrijke vissen en met een beetje geluk ook met zeeschildpadden. Daarna keer je terug naar het hotel. In de avond kun je dineren in een lokaal restaurant.
Dag 25
Bij de haven van Puerto Villamil stap je aan boord van een kleine speedboot en vaar je richting Tintoreras. Na een korte tocht van 20 minuten zet je voet aan wal. Tintoreras dankt zijn naam aan de witpunthaaien die hier in de omliggende wateren leven. In dit gebied maak je kennis met zeeleeuwen, zeeleguanen, blauwvoet Jan-van-Genten, zeeschildpadden en Galápagos pinguïns. Je maakt een wandeling over het eilandje en keert vervolgens terug naar de boot. In de wateren rondom Tintoreras kun je even afkoelen en snorkelen door de kleurrijke onderwaterwereld. Met een beetje geluk kun je zwemmen met roggen, pinguïns en zeeleeuwen. Na het bezoek aan Tintoreras ga je met de openbare speedboot weer terug naar Puerto Ayora.
Dag 26
Je ontbijt voor de laatste keer in Puerto Ayora voordat je naar het vliegveld van Baltra wordt gebracht. Onderweg kun je nog een bezoek brengen aan de twee gezonken gaten ‘Los Gemelos’. Hoewel ze erg op kraters lijken zijn het in werkelijkheid twee komvormige depressies die zijn ontstaan doordat de holle ondergrondse ruimte instortte. De Gemelos worden gescheiden door de weg die van Puerto Ayora naar Baltra loopt.
Vanaf Baltra vlieg je weer terug naar Guayaquil, waarvandaan je de volgende dag (dag 27) terugvliegt naar huis. Daar kom je op dag 28 aan. (Deze extra overnachting in Guayaquil is nodig om zeker te weten dat je de vlucht naar Nederland haalt. Mocht er vertraging ontstaan op de vlucht naar Guayaquil, dan mis je in ieder geval niet de vlucht naar huis).
In het arrangement is inbegrepen:
- binnenlandse vlucht Guayaquil-Galápagos-Guayaquil
- speedboot Puerto Ayora - Isabela v.v. en Isabela - Tintoreras v.v.
- hotelvernachtingen inclusief ontbijt
- alle excursies volgens programma
- Engelssprekende natuurgids tijdens de excursies
- gebruik snorkelmateriaal (geen wetsuit)
- 2 overnachtingen in Gauayquil (1 voor en 1 na het verblijf op Galápagos)
- transfers tussen luchthaven en hotel in Guayaquil v.v.
Niet inbegrepen: entree NP Galápagos (US$ 120 cash te voldoen bij aankomst op de Galápagos), overige maaltijden en drankjes, fooien, souvenirs, watertaxi naar de speedboat (1$ per traject), Isabela Port Fee a $ 10, bus van luchthaven naar Itabaca kanaal $ 10.
Prijs: € 1595,- per persoon