Festivals El Salvador

El Salvador kent veel nationale (religieuze) feestdagen. Openbare kantoren, instellingen en winkels in El Salvador zijn dan gesloten. Vaak worden er culturele activiteiten georganiseerd zoals traditionele dans, muziek, sport, kunstmarkten en theater. Ook staan overal eetkraampjes met traditionele gerechten en drankjes. Belangrijke nationale feestdagen in El Salvador zijn Día de la Independencia op 15 september die in het teken staat van de onafhankelijkheid van Spanje in 1821 en Día de los Acuerdos de Paz (16 januari) waarop het tekenen van de vredesakkoorden in 1992 herdacht wordt.

Belangrijke festivals in El Salvador
Een belangrijk nationaal festival is het Festival El (Divino) Salvador del Mundo in de eerste week van augustus. In deze vreugdevolle week staat de nationale heilige ‘El Salvador del Mundo’ (lett. redder van de wereld, ook wel Jezus Christus) centraal. De feesten zijn het grootst in de hoofdstad San Salvador. Eind augustus (de 31e) wordt in Nejapa het Festival de las Bolas de Fuego (lett. vuurballen) gevierd ter nagedachtenis aan de vulkaan El Playon die in 1658 uitbarstte. Hierbij werd het stadje volledig verwoest. Als de avond valt worden daadwerkelijk vuurballen gegooid. Een indrukwekkend beeld, maar niet altijd zonder gevaar.

Religieuze feestdagen in El Salvador
Naast Kerstmis is Semana Santa, de Heilige Week in eind maart/begin april  (Palmzondag tot Pasen) een belangrijk katholiek feest. Er worden in het hele land processies gehouden.  Een essentieel onderdeel wat zeer de moeite waard is zijn de zogenaamde tapijten van gekleurd zaagsel of zout waarop religieuze afbeeldingen zijn gemaakt. Mensen uit de straat komen bij elkaar om deze tapijten te maken. Op Allerzielen (El día de los muertos, 12 november) worden tot slot gestorvenen herdacht. Vaak bezoeken mensen de grafplaatsen van dierbare overledenen die ze versieren of waar ze kaarsen branden.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.