Cultuur El Salvador

De inheemse groeperingen in El Salvador beslaan nog minder dan 1 procent van de totale bevolking. Hierdoor zie je in El Salvador weinig dorpjes zoals in Guatemala waar de lokale bevolking in traditionele kleding loopt. De cultuur van El Salvador is over het algemeen te vergelijken met die van andere landen in Midden-Amerika. Ook hier zijn de traditionele rollen van mannen en vrouwen volgens het machismo nog sterk.

Kleding in El Salvador
Voor vrouwen gelden stilzwijgende gedragsregels: bijvoorbeeld een vrouw die netjes en niet te bloot is gekleed verdient respect. Ook heb je als vrouw dan geen last van ongewenste mannelijke blikken. De traditionele rollen zijn overigens wel wat aan het veranderen. Steeds meer vrouwen gaan werken en komen in hogere posities.

Gewoonten in El Salvador
Bij een eerste kennismaking geven de Salvadoranen alleen een hand. Hoewel vrienden en familieleden onderling elkaar veelal aanspreken met voornamen en bijnamen is het daarbuiten gebruikelijk om formeler te zijn en mensen aan te spreken met mevrouw of meneer of zelfs met zijn of haar titel (bijvoorbeeld la licenciada). Salvadoranen zijn erg gastvrij en houden ervan om samen te eten. Met afspraken zijn ze bovendien vaak stipter dan hun noordelijke of zuidelijke buren.

Communicatie met bevolking El Salvador
De Salvadoranen zijn trots op hun volk en land en praten daar graag over ook op politiek vlak. Wel zijn ze in hun communicatie minder direct dan de meeste Nederlanders, waardoor bepaalde vragen of opmerkingen verbazing of zelfs belediging kunnen oproepen. Het is goed om hier rekening mee te houden tijdens je reis door El Salvador en altijd meteen duidelijk te maken dat dit niet je bedoeling was. Als je iets vraagt wat ze niet weten, zullen ze bovendien vaak een antwoord creëren of om de vraag heen draaien, omdat het hen een ongemakkelijk gevoel geeft om geen antwoord te kunnen geven.

Tradities in El Salvador
Begrafenissen, huwelijken en verjaardagen worden in El Salvador groots uitgepakt met veel mensen en bloemen. Op feestjes zie je de traditionele Latijns-Amerikaanse piñata’s; papiermaché creaties in de vorm van dieren, mensen of monsters gevuld met snoep. Verder is poëzie erg populair in El Salvador. Velen zijn geïnspireerd door de beroemde Chileense dichter Pablo Neruda, de Uruguayaanse dichter Mario Benedetti en de Nicaraguaanse dichter Rubén Darió.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.