Ontmoet ons duurzaamheidsteam: Noreen

Hoe lang werk je bij "Avontuur"?

In het verleden werkte ik, bij elkaar opgeteld, zo'n 3 jaar bij Avontuur (Koning Aap / Shoestring / YourWay2GO). Ik werkte om te kunnen reizen. Zodra ik genoeg geld had verdiend ging ik weer de hort op. Deze lifestyle heb ik bijna een decennia lang geleefd en kon tussen het reizen door vaak weer terug komen op kantoor bij Avontuur, waar ik natuurlijk erg dankbaar voor ben! Inmiddels ben ik wat meer gesetteld in Nederland en werk ik alweer 2 jaar bij Avontuur, op de afdeling YourWay2GO!

Wat zijn je ervaringen met duurzaamheid buiten werk om?

Op mijn 16e maakte ik mijn eerste verre reis, naar de Molukken. Daar verbleven we 6 weken bij familie op de Molukken. Die reis had op verschillende gebieden een behoorlijke impact op mij. Ik weet nog goed dat bij terugkomst van deze reis ik zei dat ik daar wel wilde wonen. Mijn moeder zei nog: "heel leuk die gedachte, maar wat wil je hier dan doen? De locals zelf hebben nauwelijks werk!". Over die vraag dacht ik toen serieus na. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik iets wilde doen waar de locals ook baat bij hebben. Later, tijdens mijn studie MTRO, kwam ik erachter dat waar ik aan dacht een naam had: duurzaam toerisme. Zo ontstond mijn affiniteit met duurzaamheid.

Respect voor de cultuur en natuur staat nog steeds hoog in mijn vaandel als ik op reis ben. Ik probeer zoveel mogelijk over land te reizen door gebruik te maken van lokaal vervoer. Niks is leuker dan tijdens lange bus- en treinritten contact proberen te maken met de locals, ondanks dat je elkaars taal niet spreekt. Ik heb gemerkt dat het delen van eten vaak een mooi contact moment en ijsbreker is. Ik interesseer me ook in de cultuur door bijvoorbeeld wat basiszinnen van de lokale taal te leren om op die manier contact te maken met de locals.

Ook heb ik 3 maanden vrijwilligerswerk gedaan in Guatemala. Overdag Spaanse les en in de middag assisteren bij het huiswerk maken en activiteiten organiseren bij een meisjesweeshuis.

Thuis scheid ik mijn afval. Ik raakte daardoor bewust van hoeveel afval ik produceerde en met name plastic! Voor het boodschappen doen neem ik daarom mijn eigen (linnen) tasje mee en koop vers fruit en groente vaak bij de Turkse / Marokkaanse boer om de hoek. Heb tevens het geluk dat in mijn straatje een verpakkingsvrije winkel staat, waar je met je eigen (weck)potjes bijv. pasta, kruiden en Muesli kunt halen. Fijn zulke winkels!

Ik heb behoorlijk veel gereisd en daardoor ook veel gezien wat voor een impact toerisme op een land kan hebben, zowel positief als negatief. Dat is meteen het paradox van toerisme: we komen om naar iets te kijken, wat door onze komst wellicht kan verdwijnen. Gelukkig zie ik ook dat veel landen bewust bezig zijn om een zo duurzaam mogelijk toerismebeleid te voeren. En daar kunnen wij als reisorganisatie zeker een grote bijdrage aan leveren!

Wat zijn je ervaringen met duurzaamheid voor Avontuur?

Bij Avontuur heb ik afgelopen jaar meegedaan aan de landelijke Natuurwerkdag. In natuurgebied De Lange Bretten werden in mistig weer bomen omgezaagd om te voorkomen dat het moeraslandschap dichtgroeit en zo het leefgebied van de rietvogels wordt bedreigd. Een superleuk dagje gehad in de natuur met je collega’s en met een prachtig resultaat!

Binnen het bedrijf scheiden wij ons afval en indien mogelijk probeer ik verschillende workshops bij te wonen betreffende duurzaamheid.

Verder reis ik naar mijn werk per fiets en openbaar vervoer. Naar mijn klanten toe adviseer ik om wat basiszinnen van de lokale taal te leren, dit wordt enorm gewaardeerd door de lokale bevolking en je maakt daardoor echt leuk contact. Bezoeken aan commerciële olifantenkampen etc. raad ik mijn klanten ten zeerste af, eventueel biedt ik een alternatief aan waar wel een duurzaam beleid wordt gevoerd.

Hoe kunnen reizigers hun trip nóg duurzamer maken?

Als westerlingen zijn wij bevoorrecht om veel van de wereld te kunnen zien. Wees je ervan bewust wat jouw komst met een land kan doen. Duurzaamheid betekent voor mij ook absoluut rekening houden met de lokale bevolking. Wees je ervan bewust dat jij te gast bent in hun land waar hun normen en waarden gelden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je je gepast dient te kleden. Respecteer dat dan ook. Verder leer ik zelf altijd wat basis woorden en zinnen in de lokale taal, wat zorgt voor beter contact met de bevolking. Dit contact zijn voor mij vaak ook de mooiste herinneringen van mijn reis.

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.