Festivals China

Er zijn zowel nationale als religieuze feestdagen. De nationale feestdagen in China vallen elk jaar op dezelfde dag. Zo wordt op 1 oktober het ontstaan van de Volksrepubliek gevierd en op 1 mei de Dag van de Arbeid. De data van de meeste godsdienstige feestdagen wisselen jaarlijks, ze worden immers vastgesteld aan de hand van de maankalender.

Feesten in China
Het grootste feest in China is het Chinese Nieuwjaar (Chunjie). Het begint in 2018 op 16 februari en duurt een hele week. Na Nieuwjaar wordt op 2 maart 2018 het Lantaarnfestival (Yuanxiaojie) gevierd. Lantaarns bij de huizen en siervuurwerk zorgen voor een vrolijke aanblik. Er zijn optochten, draken- en leeuwendansen. Met het Gravenfestival (Qingming) op 5 april worden de graven van de voorouders bezocht om hen de eer te bewijzen, te vergelijken met het katholieke Allerzielen. Op 18 juni 2018 is het Drakenbootfeest en worden drakenbootraces gehouden. Op 25 augustus 2018 stookt men tijdens het festival van de Hongerige Geesten op straat vuurtjes en verbrandt men papieren geschenken om onrustige geesten te kalmeren. Op 24 september 2018 wordt het Maanfestival gevierd, een traditioneel oogstfestival. Het is de gewoonte op deze dag maankoeken te eten, ronde koeken met een zoete of zoute vulling.

Drukte met feestdagen
Houd er rekening mee dat rond Chinees Nieuwjaar bussen en treinen afgeladen vol zijn omdat miljoenen arbeiders dan teruggaan naar hun familie op het platteland. Ook rond 1 mei en 1 oktober hebben veel mensen meerdere dagen vrij. Het is dan moeilijker en duurder om vervoer en accommodaties te regelen. Ook de grote attracties zijn in deze periodes overvol met Chinezen.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.