De ‘bull jump’ ceremonie, een documentaire van ‘National Geographic’ waar we zelf deel van uit maakt

In het diepe zuiden van Ethiopië maak je kennis met de animistische stammen die het Afrikaanse land rijk is. Tijdens onze drieweekse reis door Zuid-Ethiopië breng je bezoekjes aan de Borana, Bena, Nyangatom, Surma en Hamar. Je zult je verbazen over het kleurrijke schouwspel van ingenieuze kapsels, traditionele kleding en lichaamsversieringen. Een hoogtepunt zijn de weekmarkten van Konso en Turmi. Met enig geluk ben je getuige van de intense (voor ons soms zelfs bizarre) rituelen die nog steeds door de diverse stammen uitgevoerd worden. Koning Aap medewerker Anton maakte de ‘bull jump’ ceremonie mee bij de Hamar.

Oorverdovend stampwerk

We boffen ontzettend: we kunnen de Hamarceremonie meemaken waarbij een jongen wordt gepromoveerd tot volwassene, de 'bull jump'! We rijden naar een Hamardorpje nabij Turmi waar het feest al in volle gang is. Een twintigtal (vooral jonge) vrouwen danst op een stoffig zandveldje. Een deel van de vrouwen heeft een groot aantal metalen bellen om de onderbenen gebonden, als ze alleen maar lopen klinkt het al vrolijk. Als ze met zijn allen dansend stampen klinkt het bijna oorverdovend. De meiden met bellen schijnen tot moeders kant van de familie van de ceremoniejongen te horen.

Dansen en zingen, met toeters en bellen

Een ander deel van de vrouwen heeft metalen ringen om de onderbenen, die ze bij elke pas tegen elkaar slaan, eveneens een ritmisch kabaal. Deze dames behoren tot vaders kant. Daarnaast beschikt een aantal dames over metalen toeters die gretig gebruikt worden. De vrouwen zingen terwijl ze dansen en in hun handen klappen, de volumeknop staat hoog. De danspassen zijn niet moeilijk, het is voornamelijk stampwerk de ene kant op, het zand stuift hoog op. Als ze aan de overzijde van het veldje zijn keren ze weer terug.

Klei en boter in je haar

De Hamarvrouwen zien er op hun paasbest uit. Veel dames hebben hun haar gedaan, de rode strengetjes glinsteren van de boter en rode klei. Ze dragen ook hun fraaiste kledij en sieraden. De niet-dansende personen zitten onder een afdak van takken en bladeren, er wordt koffie en zelf gebrouwen bier uit grote kalebassen gedronken. Hamarmannen mogen meerdere vrouwen trouwen, waarbij de eerste vrouw (herkenbaar aan een ring om haar nek met naar voren stekende punt) de belangrijkste is. Zij is ook een beetje de moeder van de andere vrouwen.

Getuige van een bizar ritueel

Na een tijdje zijn we getuige van een bizar ritueel. De vrouwelijke familieleden van de ceremoniejongen vragen aan de mannen of ze gezweept mogen worden met een tak. Ze smeken erom en achtervolgen de jongens, dwingen ze bijna. De reden hiervan is dat ze littekens op willen lopen die getuigen van moed, de wonden geven aanzien voor de hele familie. Dan is het tijd dat de mannen dansen. Ze doen dit in een kring, waarbinnen er steeds een aantal mannen hoge sprongen maken, een beetje zoals de Masai in Kenia en Tanzania. Er wordt bij gezongen en geklapt. Groepjes vrouwen komen steeds uitdagend zingend en dansend de kring in.

Documentaire van ‘National Geographic’?

De zon is bijna weg als het hoogtepunt van het feest begint, het 'bull jumping'. De jongeman waarom het allemaal te doen is, moet in zijn blootje over een aantal stieren heen rennen. Hiervoor worden een twintigtal runderen bijeen gedreven en op een rij gezet. Door helpers worden de dieren bij kop en staart vastgehouden. Onder luid gejuich rent de naakte jongeling een aantal keren over het vee heen. Er wordt hard gelachen als hij een keertje uitglijdt en tussen de stieren terecht komt. Na dit gespring is het feest over, de zon is inmiddels onder en de lucht toont zich in prachtige kleuren. Het leek wel een documentaire van ‘National Geographic’ waar we zelf deel van uit maakten.

Met Koning Aap naar Ethiopië?

·  Rondreis NOORD-ETHIOPIË - 16 dagen

·  Rondreis ZUID-ETHIOPIË - 23 dagen

·  Rondreis ETHIOPIË - 30 dagen


Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.