Festivals Birma

Myanmar is een land van festivals. Bijna iedere dag vindt er wel ergens een festival (pwe) plaats. Er zijn festivals met een boeddhistische achtergrond, festivals die gewijd zijn aan nats (geesten), festivals met een plaatselijke betekenis en nationale feestdagen. De meeste officiële feestdagen hebben een vaste datum terwijl de religieuze feestdagen de maankalender volgen waardoor de data per jaar verschillen.

Nationale feestdagen in Myanmar
Onafhankelijkheidsdag (4 januari); Eenheidsdag (12 februari) ter herdenking van de overeenkomst die Aung San in 1947 sloot met de nationale minderheden; Dag van de Boer (2 maart), ter gelegenheid van de machtsovername door generaal Ne Win in 1962; Tatmadaw (leger)-Dag (27 maart); Dag van de Arbeid (1 mei) en Martelaren Dag (19 juli), ter herdenking van de dood van Aung San en zijn medestanders.

Feesten en festivals in Myanmar
Thinyan, het waterfestival is het belangrijkste feest. Birmezen vieren de komst van Thagyamin, de koning van de nats die het nieuwe jaar inluidt. Vier dagen lang wordt er feestgevierd en worden de zonden van het afgelopen jaar weggespoeld. De straten staan vol met mensen die elkaar verassen met plenzen water uit emmers en bakken. Direct na het Waterfestival volgt het Birmees nieuwjaar.
In september/oktober vindt het Phaung Daw U Kyaung festival plaats bij het Inle meer. Het festival duurt drie weken en wordt afgesloten met een roeiwedstrijd op het Inle meer.