Eten en drinken Birma

Myanmar heeft geen culinair hoogstaande keuken zoals China, Thailand en India. Het is meer een volkskeuken. Wel heeft de Birmese keuken dingen overgenomen van andere keukens, zoals de kruiden van India, de pittige smaak en de vis van Thailand en de Chinese manier van eten bereiden. En ook al hoeft het gerecht niet zeer bijzonder te zijn, de aandacht voor eten is er wel degelijk; in de ogen van de Birmezen is eten een belangrijke sociale activiteit.

Gerechten in Myanmar

De basis van iedere maaltijd is rijst. Daarbij eet men groentecurries die milder van smaak zijn dan die in India. Aan de groenten worden als je dat wilt wat sliertjes rund, varken, vis, eend of kip toegevoegd.  Eventueel kun je noedels in plaats van rijst nemen. Een typisch Birmees gerecht die je eigenlijk wel moet proeven tijdens je Myanmar rondreis is ohn-no-khaukswe, noedels met kipcurrie op smaak gebracht met kokosmelk. Geen maaltijd is compleet zonder lephet, een salade die dient als toetje, gemaakt van onder meer theebladeren, sesamzaad en kokosnoot. Fruit is er genoeg in Birma van doerians, mango’s, papaya’s, lychees, ramboetans, mangostans en kokosnoten tot zelfs aardbeien.

Thee drinken in Myanmar

Voor lekkere tussendoortjes kun je naar een theehuis. Zodra je hebt plaatsgenomen op een krukje, wordt het tafeltje vol gezet met lekkers. Voor je neus staan verschillende soorten cakes en koekjes,  samosa's, poksi (gestoomde broodjes gevuld met groente en een enkel draadje vlees), een soort oliebollen e.d.. Op elk bordje liggen vier exemplaren van een bepaalde snack, zodat bij het afrekenen precies kan worden geteld hoeveel je van alles hebt gegeten. In een theehuis wordt zwarte thee (met zoete gecondenseerde melk!) of koffie (een soort Nescafe) geserveerd. De thermoskan Chinese thee die op elke tafel staat is gratis.

Drinken in Myanmar
Thee is de nationale drank van Myanmar. Lokale frisdranken zijn zoet, met uitzondering van Lemon Sparkeling. Tegenwoordig zijn ook Pepsi en Sprite te koop. Birma heeft ook eigen biermerken zoals Tiger en Mandalay. Birmezen zelf drinken niet zoveel alcohol, een boeddhistische traditie van onthouding. Lokale sterke dranken zijn Mandalay Rum en Dry Gin. Water uit de kraan kun je beter niet drinken in Myanmar, overal zijn flessen drinkwater te koop.