Cultuur Birma

Birmezen gedragen zich naar hun gasten hoffelijk en zijn graag bereid je te helpen als je daarom vraagt. 
Het is niet gebruikelijk in Birma om klachten of meningsverschillen openlijk te uiten. Je geduld verliezen, boos worden of een luidruchtige woordenwisseling in het openbaar betekenen namelijk 'gezichtsverlies'. Confrontaties worden het liefst uit de weg gegaan, om anderen niet in verlegenheid te brengen. Kritiek wordt direct als een persoonlijke belediging ervaren.

Gewoonten in Myanmar
Birmese meisjes en vrouwen smeren thanaka op hun gezicht. Een licht gele verfstof die gemaakt wordt van de bast van de Thanaka-boom. De bast wordt over een steen gemalen en daarna vermengd met wat water totdat er een lichte pasta ontstaat. De pasta wordt op de wang gesmeerd, soms met geometrische figuren erin. Thanaka werkt verkoelend, bestrijdt een vette huid en beschermt de huid tegen de zon. Vrouwen die op het veld werken smeren daarom dikke lagen op hun gezicht en armen. Sommige vrouwen geloven dat thanaka de huid lichter maakt en doen ook ’s nachts een dikke laag op hun gezicht.

Kleding in Myanmar
Veel Birmese mannen en vrouwen dragen een sarong die een longyi genoemd wordt. Mannen en vrouwen doen de longyi op verschillende manieren om. Mannen maken aan de voorkant een knoop, waarin ze ook geld en waardevolle spullen bewaren. Vrouwen slaan de longyi aan de voorkant naar binnen. De meeste vrouwen dragen een blouse tot aan de taille, met een diagonale flap aan de voorkant.

Bezoek aan tempels
Een boeddhistisch heiligdom dien je blootshoofds en op blote voeten te betreden. Zorg dat je fatsoenlijk gekleed bent, dus niet te bloot. Als je om een pagode heen loopt, doe je dat met de wijzers van de klok mee. Als je in de tempel bent, ga dan niet met je voeten in de richting van een boeddhabeeld zitten. En ga vooral niet poseren voor een boeddhabeeld. Want dat wordt als heiligschennis gezien.

TE GAST IN Myanmar
Meer informatie over gewoonten en omgangsvormen vind je in TE GAST IN Myanmar. Deze reispocket kost 8,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel of direct te bestellen (ook de online versie) via www.tegastin.nl