Bhutan - kloosterfestivals

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals (dromche) gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens deze jaarlijkse religieuze festivals worden dansen (de zgn. 'cham') opgevoerd door zowel monniken als gewone mensen. De monniken dragen spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Met imposante maskers beelden ze al dansend verschijningsvormen van Padmasambhava uit op de indrukwekkende tonen van de festivalmuziek.

De lokale bevolking draagt tijdens de boeddhistische festivals de mooiste kostuums en is vaak behangen met prachtige sieraden. Men gelooft dat het bijwonen van een religieus festival geluk brengt en daarnaast is het ook een sociale bijeenkomst voor de mensen uit de omgeving. De festivals duren soms meerdere dagen en de data worden vastgesteld aan de hand van de stand van de maan, maar ze vinden altijd wel plaats rond de 10e dag van de maand, volgens de Bhutanese kalender.Actieweek India en Bhutan

Boek van vrijdag 17 oktober tot en met maandag 27 oktober 2014 een reis naar INDIA of BHUTAN en ontvang €100,- korting per persoon!
De korting wordt zichtbaar tijdens je boekingsprocedure. De korting is alleen geldig voor nieuwe boekers.
Ontvangst door gemaskerde 'clowns'

“Het is ruim anderhalf uur rijden van Jakar naar Ura, ook al is het hemelsbreed erg dichtbij. We zigzaggen door de bergen en komen in de wolken. De bomen zijn versierd met een dun laagje poedersneeuw en ijspegeltjes. Mooi om te zien. Als we aankomen in Ura is het erg rustig. Zou het festival wel vandaag plaatsvinden? Als we de binnenplaats van de dzong betreden worden we door twee gemaskerde ‘clowns’, die gedurende de dag het publiek entertainen.

Serene tempelceremonies
We worden de dzong in gedirigeerd met een houten fallus, compleet met balzak en schaamhaar. We zijn de enige buitenlanders en mogen plaatsnemen op de grond tegen de beschilderde tempelmuur. Op een verhoogde troon zit de abt van het klooster. Voor en naast hem zitten monniken, gekleed in het rood. Ze bespelen instrumenten als trommels en kleine bekkens. Daarbij worden gebeden gemurmeld. Aan de overzijde staat een rijtje vrouwen in gestreepte kira tegen de muur, ook zij zingen. In de ruimte is een enorm beeld van Guru Rinpoche, ik schat circa 12 meter hoog. Zijn hoofd kun je nog net zien, maar eigenlijk bevindt het zich een etage hoger.

Een onbegrijpelijke wereld

De twee clowns bewegen zich tussen alles door en maken grapjes met hun enorme houten fallus. We moeten het voorwerp allemaal even aaien en krijgen wat sterke drank (is het bier?) in onze open handpalmen gegoten, bij gebrek aan bekertjes. Twee dansers in imposante kostuums dansen op blote voeten door de ruimte op de door de monniken gemaakte muziek. De sfeer is gemoedelijk en bijzonder. Een onbegrijpelijke wereld voor mij, als westerling.

Het festival begint!
Dan begint het festival buiten op de binnenplaats van de dzong. Er worden verschillende dansen in de prachtigste kostuums uitgevoerd. Het vierkante dansplein voor de dzong is afgezet met touwen, waar omheen de toeschouwers plaatsnemen. Tussen de optredens met maskers door komt er steeds een rits vrouwen in traditionele kira om te zingen, waarbij de dames een rondedans uitvoeren. De twee clowns blijven de hele dag grapjes maken. Ze jagen slapende honden de stuipen op het lijf, ze plagen de jonge vrouwen en sjouwen de grote houten fallus met zich mee waarmee ze schunnige grappen blijven uithalen. Er blijkt flink wat alcohol gedronken te worden, na verloop van tijd staat niet iedereen meer even stevig op de benen.

Nga Cham trommeldans van Drametse

Mooi is een dans waarbij de uitvoerders hoge zwarte hoeden dragen. Ze wervelen rond waarbij hun wijde rokken bol staan. Om het middel hebben ze een soort van schortje met daarop afbeeldingen van doodskoppen. Er is ook een dans waarbij de dansers gele rokken tot op de knie, een zwaard en dierenmaskers dragen. Een hond, krokodil, hert, zwijn en nog een twaalftal andere dieren voeren tegelijk bewegingen uit waarbij ze gezamenlijk in een cirkel over het festivalterrein draaien. Het is de Nga Cham trommeldans van Drametse, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.”

 Met Koning Aap naar Bhutan?

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.