Argentinië, Brazilië en Paraguay: De hoogtepunten van collega Anne-Marie

Onze collega Anne-Marie is maar liefst twee keer met ons naar Paraguay, Brazilië en Argentinië gereisd en uit haar reisverslagen en foto's blijkt dat ze nog lang niet uitgekeken is. Dit zijn haar vijf hoogtepunten, met hierbij steeds fragmenten uit haar reisverslag.

De Argentijnse Tango

[..] Voor 1,20 peso (0,10 euro) pakken we de bus terug naar het hotel om ons op te maken voor een avondvullend tango programma. De Argentijnse tango is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw in Buenos Aires (en Montevideo, de hoofdstad van Uruguay), waar immigranten uit met name Italië en Spanje onder armoedige omstandigheden in de havenwijken woonden. De tangomuziek is ontstaan als een vertolking van hun nostalgie, hun verlangen en heimwee naar vaderland, familie en geliefden. Vandaar het weemoedige, sensuele karakter van veel tangomuziek en haar teksten. De muziek is een mix van muziektradities uit Italië, Spanje en Oost Europa, vermengd met inheemse Zuid-Amerikaanse muziek. Waar muziek is, wordt gedanst.

De Iguacu watervallen

's Werelds meest indrukwekkende watervallen, gelegen in het weelderig groen Nationaal Park Iguazu op de grens van Argentinië en Brazilië, staan vandaag op het programma. Je kunt zowel de Braziliaanse als Argentijnse zijde van de watervallen bezoeken, maar vandaag beperken we ons tot de Argentijnse kant. We gaan dus opnieuw de grens over.

De gigantische watervallen van Foz do Iguaçu zijn een absoluut hoogtepunt op deze reis. De Iguaçu-rivier stort zich langs een drie kilometer breed amfitheater in de Paraná-rivier. Het water valt, verdeeld over 275 watervallen, met donderend geraas circa 80 meter naar beneden. Tussen al deze watervallen liggen ontelbare kleine eilandjes. We stoppen bij meerdere uitzichtpunten, de één nog spectaculairder dan de ander. Er zijn veel bontgekleurde vlinders en om voedsel schooiende neusbeertjes en we bemerken zwarte apen in de struiken.

[..] Na een rit van zo’n twintig minuten komen we aan bij hét hoogtepunt van de dag: een Gran Aventura boottocht naar de ‘Duivelskeel’, een passende omschrijving voor de immense watermassa die hier van drie kanten meer dan tachtig meter naar beneden stort. Nat worden is gegarandeerd. We doen onze zwemkleding aan en krijgen waterdichte tassen om onze spullen in droog te houden. Een echte belevenis (net als zes jaar geleden). We komen met het snelle bootje tot heel dicht bij de vallen (het lijkt soms wel of we er onder zitten!) en worden kletsnat, maar wat is dit leuk. Je ziet af en toe geen hand voor ogen, overal is water. Onvergetelijk!

Hierna maken we een vlucht per helikopter voor een compleet ander beeld en nieuw perspectief op de watervallen en de omgeving. Voor 100 USD (90 Euro) per persoon vliegen we tien minuten boven de watervallen. Ik heb het geluk dat ik naast de piloot mag zitten, het uitzicht is groots. Dit is absoluut een unieke belevenis! Over de watervallen vliegen is waarschijnlijk de beste manier om de omvang van deze immense waterpartij te kunnen bevatten.

Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld

[..] We doen vandaag een trekking die, uiteraard, start met een boottochtje. Anders komen we het terrein van de Fazenda niet af. Niet dat dit erg is, want we zijn nog maar net aan het varen of we zien een zwemmend hert met een enorm gewei. Alex, onze gespierde Engelssprekende Pantanal-gids met cowboyhoed die in menig Marlboro reclame zeker niet zou misstaan, legt uit dat het voedsel van dit schitterende beest bestaat uit een type gras dat alleen maar rondom en in het water groeit. Hij moet dus regelmatig zwemmen om bij zijn voedsel te kunnen komen. Onderweg zien we ook verschillende soorten watervogels, zoals ijsvogeltjes en hét symbool van de Pantanal: de jabiru (een soort kraanvogel).We meren aan bij de hoger gelegen onverharde weg en gaan te voet verder. Al snel zien we onze eerste kaaiman, er zullen er deze dag nog veel meer volgen, liggend op het droge of zwemmend in het water. Op meerdere plekken staat de weg onder water en we moeten dan ook regelmatig waden, soms bijna tot ons middel. Ook nu zien we weer veel vogels en hertjes, het is een fijne wandeling. Op de terugweg stoppen we met de boot voor een frisse duik in het water (volgens mij gewoon tussen de kaaimannen en piranha’s). Na de lunch hangen we rond in de hangmatten en genieten van de stilte.

Het Christusbeeld van Rio

[..] We vervolgen onze tour naar de Cristo Redentor, het 38 meter hoge standbeeld van Christus de Verlosser op de berg Corcovado dat hoog boven Rio uittorent. De spanwijdte tussen de beide armen bedraagt 28 meter. Het beeld is gebouwd ter gelegenheid van de viering van honderd jaar Braziliaanse Onafhankelijkheid. Aangezien de regering geen geld had hiervoor, heeft de katholieke gemeenschap in Brazilië hier geld voor ingezameld. Het beeld is op veel plekken in de stad zichtbaar en indrukwekkend, maar het uitzicht vanaf het beeld over de stad wint ruimschoots. Er wordt dan ook flink geklikt met fotocamera’s. In 2007 werd het Christusbeeld tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen.

De keerzijde van Rio — de Favelas

[..] We beginnen deze dag met een tour door de favela’s. Dit zijn de krottenwijken die door de rijke inwoners van Rio worden gemeden; men is er bang voor en wil er niets van weten. De bewoners van de arme wijken zijn echter juist blij met een bezoekje. We starten eerst met een grote favela die Rocinha heet. Gids Marina vertelt ons dat deze favela ‘gepacificeerd’ is, wat zoiets wil zeggen dat de politie de bezem erdoor gehaald heeft. Desondanks is er nog steeds een bende actief die zich met de drugshandel bezig houdt.

Marina verzekert ons ervan dat we ons niet ongerust hoeven te maken, de bende wil geen aanleiding aan de politie geven om de favela binnen te vallen. Daarom gelden er ook strenge regels (opgelegd door de bendes) voor de bewoners, waardoor het in de favela zelf redelijk veilig is. Marina vertelt dat er een levendige handel is in de wijk, de mensen moeten natuurlijk ook gewoon eten. Onze eerste stop is bij een aantal kraampjes waar lokale artiesten hun kunstwerkjes verkopen. Aangezien de favela tegen een heuvel is gebouwd, is het uitzicht over de stad en de oceaan hier erg mooi. Op een aantal punten zien we prachtige panorama’s. Marina vertelt dat de favela eigenlijk maar uit één straat bestaat, de doorgaande weg. Voor de rest zijn het allemaal steegjes, met huisjes aan trappen die geen officieel adres hebben.

Bij de tweede kleinere favela Vila Canoas lopen we door enkele van deze steegjes en kunnen we bij enkele huizen naar binnen kijken. Aan de huizen zie je duidelijk dat je hier ook verschillende klassen hebt. Het ene huis is netjes afgewerkt en voorzien van luxe elektronica en huishoudelijke apparaten, terwijl het andere uit een armoedige ruimte bestaat waarin een heel gezin leeft. Er vinden verschillende initiatieven, ook vanuit de overheid, plaats om de leefsituatie in de favela’s te verbeteren. Zo is er midden in Rocinha een modern ziekenhuis gebouwd en is er sociale woningbouw gerealiseerd, waarbij bewoners onder gunstige voorwaarden eigenaar kunnen worden van een appartement. In Vila Canoas bezoeken we een schooltje, dat gefinancierd wordt door deze tour. Het is een interessante ochtend!

Zelf deze reis meemaken?

Dat kan! Op onze rondreis Argentinië, Brazilië en Paraguay:

  • ...reis je in kleine groepen van maximaal 18 deelnemers
  • ...reis je in ontspannen reistempo met veel vrije tijd
  • ...zitten twee tijdbesparende binnenlandse vluchten inbegrepen
  • ...verblijf je in goede hotels inclusief ontbijt, meestal met zwembad
  • ...bezoek je authentieke 'estancia': voor Argentijns platteland gevoel!
  • ...verblijf je in moerasgebied Pantanal: alle excursies inbegrepen
  • ...zie je twee wereldsteden in één reis: Rio de Janeiro en Buenos Aires
  • ...kan je snorkelen of kajakken in de kristalheldere wateren bij Bonito
  • ...bezoek je de Iguaçuwatervallen aan de Argentijnse en Braziliaanse kant
Meer informatie over deze reis.
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.