40ste TE GAST IN-pocket over Japan

Uitgeverij Informatie Verre Reizen heeft de landenserie TE GAST IN uitgebreid met een nieuwe pocketuitgave over Japan. Het is al weer de 40ste pocketuitgave in de landenserie. In TE GAST IN Japan beschrijven zes auteurs met hele verschillende achtergrond hun reiservaringen in Nihon, het land van de rijzende zon.

Journaliste en globetrotter Mirjam van den Berg, die Japan onlangs voor het eerst bezocht, verbaast zich in het openingsverhaal over de tegenstellingen in het land. Het ene moment struikelt ze over hightech en efficiency,  terwijl ze even later Japanners bij een tempel heel serieus geluksbriefjes ziet trekken. In een B&B in een verlaten bergdorpje lijkt alles op en top traditioneel totdat ze een hypermodern watercloset aantreft.

Verbondenheid met de natuur
Dat de Japanners zich erg verbonden voelen met de natuur verklaart reisleidster Caroline van Ommeren uit het shintoïsme waarbij de mens ondergeschikt is aan de natuurkrachten. De seizoenen zorgen voor ritme in het jachtige Japanse leven. Dat is vooral te merken in het voorjaar als Japanners in een koortsachtige opwinding raken wanneer de sakura, de kersenbloesem, nadert. Ook de populariteit van het baden vindt volgens Tertia Wiedenhof zijn oorsprong in het shinto geloof. Wie een shinto schrijn bezoekt dient zich allereerst te reinigen. Dat geldt ook wanneer je in bad gaat, of het nu een privé- of openbaar bad is. Vanwege de vulkanische gebieden zijn er in Japan volop onsen, buitenbaden met water uit heetwaterbronnen.

Spiritualiteit en commercie
Japanners gaan heel pragmatisch om met hun religie. De geboorte van een kind viert men meestal in een shinto schrijn, terwijl de begrafenis bij voorkeur in een boeddhistische tempel plaatsvindt. Behalve dat de religies onderling vermengd zijn, weten priesters en monniken spiritualiteit en commercie uitstekend te combineren. Behalve dat Japanners druk zijn met hun religie, hebben ze veel aandacht voor goed en gezond eten. Het Japanse menu bestaat vooral uit groenten en vis die zo vers mogelijk worden gegeten. Daarnaast wordt het eten bijzonder smaakvol opgediend.

Hiroshima en Fukushima

Om de gevolgen van de atoombom op Hiroshima in herinnering te houden, maken veel kinderen  een schoolreisje naar de plek waar de bom viel en laten daar als eerbetoon slingers met kraanvogels achter. Voor de nabestaanden en vele anderen is het volgens Japan-kenner Diederik Plas moeilijk te begrijpen dat de huidige regering van Japan er zo op gebrand is om de kerncentrale van Fuskushima ook na de ramp in 2011 open te houden.

Bijzondere reisreportages
Tot slot bevat deze uitgave enkele bijzondere reisreportages. Nieuwsgierig hoe ver Japanners in hun dierenliefde gaan, bezoekt Greetje Beekman een hondenwinkel in Tokio. Caroline van Ommeren loopt de befaamde postroute tussen Magome en Tsumago en waant zich even in het Japan van feodale heersers en samoerai krijgers. En om wat meer grip op de miljoenenstad Tokio te krijgen, laat samensteller Kees van Teeffelen zich ter plekke rondleiden door enkele enthousiaste locals.   



TE GAST IN Japan
, 2e druk geheel vernieuwde druk, 2014, 80 p., ISBN 978 94 6016 0509. Prijs € 8,95.

Uitgever: Informatie Verre Reizen te Nijmegen. Samenstelling en redactie: Kees van Teeffelen. Met bijdragen van Mirjam van den Berg, Caroline van Ommeren, Diederik Plas, Greetje Beekman en Tertia Wiedenhof. Verkrijgbaar in (reis)boekhandel of via www.tegastin.nl. De online-uitgave (prijs € 4,99) is via de TE GAST IN-website beschikbaar.

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.